Healthy Beauty

Bagaimana nak dapatkan tubuh dan wajah yang kekal muda?

“Awak ni babyface la..”

“You look so young and energetic..”

Apa perasaan anda bila keep dengar ayat ni dituju kat anda?  Mesti seronokkan.Maunya senyum 7 hari 7 malam kan?

Tahukah kita mereka yang nampak lebih muda dari usia sebenar akan hidup lebih lama berbanding mereka yang kelihatan lebih tua dari usia sebenar?

Yess.This is true!

Dalam satu kajian jangka panjang yang telah dibuat di Denmark, mereka membuat pemerhatian terhadap 913 pasangan kembar. Dalam penelitian tersebut mereka mendapati bahawa saudara kembar yang kelihatan lebih muda hidup lebih sihat berbanding yang kelihatan lebih tua.

Tak percaya? Meh nak ceghiter

Mary dan kembarnya adalah seiras. Mary Anderson dari Evansville Indiana adalah pengguna tetap produk Shaklee selama 20 tahun, consistently. While kembar Mary sebaliknya. Sungguhpun mereke berdua dilahirkan dengan kod genetik yang sama, Mary lebih bertenaga, tampak lebih muda dan lebih sihat dari kembarnya.

Apakah rahsia mampu kekal muda dan kekal cantik?

Seseorang yang kelihatan lebih muda mempunyai tolemere yang lebih panjang- satu suis yang menghentikan/melambatkan penuaan.

Dalam tubuh kita ada satu suis yang kita boleh control kemudaan kita tau. Suis ni adalah  telomere -Satu bahan yang terdapat dalam setiap hujung DNA yang berada dalam setiap sel tubuh kita. [Nanti kita detailkan bab ni pulak untuk next sharing k].  Semakin pendek tolemere semakin cepat kita menjadi tua. Sel yang mempunyai tolemere yang pendek akan bertindak perlahan maka kita akan nampak dan rasa tua yang lebih cepat berbanding mereka yang memiliki telomere yang panjang. Not just nampak tua malah lebih mudah terdedah kepada penyakit-penyakit yang berkait dengan masalah penuaan seperti jantung, darah tinggi, strok..etc

Kajian membuktikan bahawa mereka yang hidup ke usia tua mewarisi gen yang mampu mengekalkan telomere mereka. Mereka susah dapat serangan penyakit-penyakit usia lanjut. Habis tu malanglah nasib mereka yang tak ada gen baik tu..kan?

Jangan risau sekiranya kita bukan bertuah ada gen baik tu kita masih boleh jadi seperti mereka yang bernasib baik tu. Kajian oleh American Journal of Clinical Nutrition menunjukkan bahawa kita boleh mengambil langkah untuk memastikan tolemere terus terkaga malah kekal memanjang dengan kaedah pemakanan yang spesifik dan ekslusif.

Kajian juga menunjukkan bahawa seseorang yang mengambil multivitamin secara konsisten dan berterusan setiap hari mempunyai usia DNA yang lebih muda dan mempunyai tolemere 5.1% lebib panjang berbanding mereka yang tidak mengambil multivitamin. Kesimpulanya pengambilan vitamin-vitamin tertentu dapat terus menjaga dan mengekalkan keremajaan kita.

Apa vitamin-vitamin yang boleh hentikan penuaan ni dan menjadikan kita kekal muda dan sihat?

  • Vitamin B12 dapat memperpanjangkan telomere
  • Vitamin C dan E pula dapat membantu memanjangkan usia sel dengan menghalang tolemere dari memendek.

Tapi bagaimana?

Tolemere kita sebenarnya sangat fragile dan akan mudah rosak kesan tekanan pengoksidaan. Kesan antioksidan tinggi yang terkandung dalam Vitamin B12, C dan E dapat melindungi dari kerosakan ini.

Pemakanan yang baik adalah pemakanan yang mempunyai tahap kandungan mineral dan vitamin yang tinggi kerana ia berupaya bertindak sebagai bahan antioksida yang menentang radikal bebas yang berbahaya.


Asasnya fungsi-fungsi vitamin ini untuk menghalang penuaan ialah:

Vitamin B12
✔ Memperlambat dan mengundurkan proses penuaan
✔Membentuk jantung yang sihat
✔Melawan kelesuan kronik
✔Memulihkan fungsi saraf

Vitamin C
✔Membantu sel untuk hidup lebih lama
✔Melawan dan meneutralkan radikap bebas yang merosakkan
✔Menjaga struktur tubuh
✔Membantu memperkuatkan sistem imun
✔Menyihatkan sel saraf
✔Melawan keradangan

Vitamin E
✔Memperlahankan proses penuaan
✔Melawan radikal bebas
✔Menurunkan risiko serangan jantung dan pembentukan sel barah

Pengambilan bahan antioksidan ini pasti dapat menghentikan tekanan pengoksidaan dan membantu menghalang tolemere daripada terus memendek.

Antioksidan sangat berkuasa untuk melengahkan proses penuaan di peringkat sel dengan itu kita akan rasa lebih sihat dan lebih muda bertenaga.

Sel yang sihat kunci utama kepada tubuh yang sihat.

Ye kita boleh mendapatkan vitamin yang disenaraikan itu daripada pemakanan kita tapi masalahnya mampukah kita mendapatkannya dengan jumlah yang cukup? Lebih-lebih lagi sumber makanan kita sudah banyak tercemar. Zaman sekarang pengambilan diet melalui makanan harian sahaja tidak lagi relevan untuk kita mencukupkan keperluan vitamin oleh tubuh kita untuk menghalang pemendekan telomere supaya kita boleh mengekalkan keremajaan tubuh serta minda kita. Oleh sebab itu pemakanan tambahan (suplemen) adalah perlu untuk keperluan diet kita sehari-hari.

Setuju?

So dah ambik Vitamin B12, C dan E ke hari ni? Ke belum pernah ambik satu pun lagi? Nak nampak muda dan kekal sihat tak ni? Kalau nak bertindak SEKARANG tunggu apa lagi tu..🤔


Berminat nak dapatkan vitamin-vitamin yang tersenarai di atas boleh BUY NOW   atau sebarang pertanyaan boleh ASK NOW

Untuk mendaftar AHLI SHAKLEE atau nak beli vitamin dan suplemen dengan harga ahli jimat 30% boleh juga hubungi saya thru maklumat dibawah ni

SMS/Whatsapp: 011-2557-9903   | Email: husnasukahijau@gmail.com |  Instagram : youth.by.husnarahman  |   Facebook: Husna Rahman

 

Thanks for visiting here. Have a nice day and spread only positive vibe


Rujukan & Salinan: Buku 4 Rahsia Untuk Kembali Muda & Sihat Sepanjang Hayat

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge