Healthy Beauty

Hentikan 5 perkara ini untuk elak jerawat.

Jika anda mengalami masalah jerawat and mungkin mempunyai satu rutin yang berterusan semata-mata untuk merawat masalah jerawat anda seterusnya menghentikan derita jerawat yang tak berkesudahan ini. Just let me ask you this.

Adakah anda sedang menggunakan one set product  dah guna lebih dari setahun tapi masih tak nampak apa-apa hasil yang positif? Malah masalah jerawat masih aje macam biasa and even at some point makin teruk dan merimaskan.

Jika ya, post ini dedicated to you all. Pastikan anda tidak melakukan 5 kesalahan besar ini jika mahu hentikan masalah muka berjerawat secara total dan dapatkan kulit yang bersih dan licin

1.Elak guna produk yang ‘alcohol based’ atau ‘oil free’  walaupun anda tahu anda miliki masalah kulit berminyak dan kering. Cuba fahami betul-betul keadaan ini.

Bagi anda yang ada masalah kulit muka berminyak  berhati-hati kerana secara tak sedar anda jugak mungkin ada masalah kulit kering – a combo an oily skin and dried skin. 2 keadaan ni sangat bahaya kepada kulit – berminyak dan kering! Berbahaya sebab anda mungkin salah pilih skincare dan juga salah cara pakai skincare. Hati-hati..

Jadi pemilihan skincare yang alcohol based and free oil based hanya akan mencederakan kulit wajah anda dengan lebih teruk lagi. Kerana ia hanya akan membuatkan kulit kita lebih kering. Dan ini akan trigger kulit kita untuk menghasilkan lebih banyak minyak semata-mata untuk compensate that dehydration.

Basically sebum berfungsi untuk memberi dan membantu mengekalkan kelembapan kulit kita secara natural tapi bila kita keep buang, basuh, guna produk yang kononnya untuk mengurangkan minyak sebenarnya ia dah mencederakan kulit secara tak langsung. Sebaliknya kulit keep produce more sebum untuk topup balik minyak yang anda singkirkan dengan produk tersebut. Jadi masalah takkan selesai. Keadaan ini ibarat anda bergaduh dengan kulit anda sendiri.

Anda buang minyak, kulit keep produce minyak. Kulit keep produce minyak bukan untuk mengkhianati kita tapi untuk bantu kulit kita kekal lembap. Sebab tu sangat penting untuk fahami keperluan dan keadaan kulit kita.

1.Listen to your skin sometime! Apply more oil. Yes. Apply more oil. Apa rasionalnya kulit  berminyak apply more minyak?Bagaimana minyak dapat membantu menagtasi masalah jerawat anda? Here we come..

Kuncinya mudah sahaja: OIL ATTRACT OIL 

  • Minyak boleh membantu  membersihkan  liang-liang. Basicnya liang-liang kita adalah saluran halus untuk laluan sebum- minyak semulajadi yang dihasilkan dibawah lapisan kulit. Jadi minyak boleh masuk melalui liang-liang halus tersebut seterusnya membersihkan liang-liang dari kotoran dan tersumbat
  • Minyak membantu melembapkan kulit dan mencegah kehilangan air. Ini penting untuk difahami elok-elok. Ia membantu mencegah kulit dari dehidrasi dan menjadi makin teruk.
  • Minyak dapat mengawal pengeluaran minyak yang berlebihan. Ingat key tadi tu. Minyak mempunyai molekul dan komposisi yang lebih kurang mirip oleh sebab itu bila anda guna minyak pada kulit, kulit secara automatik akan mengenalinya jadi ia tidak memberi isyarat kepada kalenjar sebaceous untuk menghasilkan dan menghantar lebihan sebum ke lapisan atas kulit. Jadi kehadiran minyak pada kulit terkawal.

 

2. Produk penjagaan kulit berjerawat dan rawatan hentikan jerawat 

Idea sesuatu produk untuk mengeringkan jerawat memang akan memberikan kesan yang cepat dan segera dan hilangkan jerawat pada permukaan kulit. Dan dengan jayanya hilangkan jerawat tersebut dari pandangan mata kasar kita. Tapi masalahnya bagaimana dari dalam? Yes keradangan dan masalah dalam kulit belum pun diselesaikan sepenuhnya. Dan if you are unlucky, it will pop up back at some time.

Manakala rawatan jerawat seperti spot treatment sebenaranya ia akan sangat mengeringkan wajah anda. Ini kerana treatment tersebut akan keep killing sel-sel kulit dipermukaan kulit kita. Kulit tercedera teruk tanpa kita sedar kita sendiri yang melakukanya sedemikian. So pity our skin, isn’t?

Proses treatment tidak memilih atau cover hanya area yang ada jerawat sahaja tapi it effect the whole face even area yang takde jerawat pun  terkena treatment sekali. Betul tak? Ini sebenarnya akan menyebabkan lebih banyak area yang terdedah kepada masalah jerawat.

3. Overwashing – basuh muka dengan kadar berlebihan

Membasuh muka dengan terlalu kerap tidak akan menghentikan jerawat sama sekali sebaliknya ia akan mencetuskan lebih banyak jerawat naik. Jerawat bukan bermakna wajah anda kotor. That was huge misconception ever guys.

Basuh dengan kerap boleh menjadikan kulit kita lebih rapuh dan terdedah kepada lebih banyak bakteria dan jangkitan. Dan ia akan menghilangkan kelembapan semualajadi kulit dengan merosakkan keseimbangan kulit

4. Jangan sesekali scrub muka yang berjerawat

Takperlu scrub atau kalau anda punya pilihan untuk scrub dengan lembut tanpa mencederakan kulit mostly area jerawat then should be ok. Jerawat sebenarnya one form of luka dan parut dan bila anda scrub dengan kasar ia akan membuatkan keadaan menjadi makin dan lebih teruk. Lebih teruk lagi jika ia terdedah dan tidak hanya jerawat yang sedia ada makin teruk tapi mungkin boleh menyebarkan jangkitan ke seluruh area.

5. Jangan keep tukar skincare product macam tukar baju

Menukarkan produk skincare terlalu kerap mungkin menjadikan kulit lebih sensitif.

Elak guna produk yang mengandungi wangian yang ‘keras’ yang boleh irritated kulit anda. Ada dua jenis wangian dalam produk  skincare – wangian sintetik dan wangian semulajadi. Elakkan yang sintetik. Amalkan yang tanpa wangian langsung pun lagi baik.


What more proud about Youth ialah its Luminous Gel-Oil Cleanser. Shaklee telah merumuskan cleanser dengan gel-oil based untuk anda yang mengalami masalah kulit yang berminyak dan kering which will lead to masalah jerawat, jeragat, blackhead soon or sooner.

Jadi oil bertindak umpama magnet yang tarik buang minyak berlebihan,habuk-habuk dan segala kotoran yang terlekat pada muka. Dan gel bertindak membantu  mengekalkan kelembapan semulajadi kulit. See more


SMS/Whatsapp: 011-2557-9903   | Email: husnasukahijau@gmail.com |  Instagram : youth.by.husnarahman  |   Facebook: Husna Rahman

Untuk mendaftar AHLI SHAKLEE atau nak beli vitamin dan suplemen dengan harga ahli jimat 30% boleh juga hubungi saya thru maklumat tersebut. Thanks for visiting here. Have a nice day and spread only positive vibe. Assalamualaikum & bye

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge